Інструкція вирощування печериць

/ п`ятниця, 12 Грудень 2014 / Опубліковано в Технології
Інструкція вирощування шампіньйонів

З цієї статті ви взнаєте як підготувати приміщення, облаштувати вентиляцію, 

1. Підготовка приміщення

- Підлога:
Підлога повинна бути повністю ізольована від грунту. Бетонна монолітна стяжка товщиною 5-7 см. (Запобігання утворення та розмноження грибкових захворювань).

- Стіни:
Стіни потрібно також ізолювати тонкою клейонкою по периметру площі, для запобігання утворення та розмноження шкідників та хвороб. (Перед накриттям стін клейонкою потрібно інтенсивно обробити розчином хлорки і вапна).

- Стелажі:

шампіньйони1

План схема (вигляд зверху)

 

шампіньйони2

План схема (вигляд збоку)
(45 кутник) – на стійку, (25 кутник)– поперек і повздовж, (10 діаметр арматура) – кожні 10 см.

- Вентиляція:

Вентиляція приміщення одне з найважливіших елементів технології. Для забезпечення економії коштів, ми використовуємо звичайну клейонку і одноразові стаканчики.
З плівки вирізаємо смугу шириною 55 см. Опісля склеюємо нагріваючи її . В нас вийде труба заданої довжини. Пізніше беремо одноразові стаканчики в яких відрізаємо дно. І кожних 50 см. прорізаємо отвір в клейонці діаметром стаканчика. І вставляємо стаканчик в даний отвір.

шампіньйони3

 2. Технологія вирощування

- Загальна робоча площа:
Довжина стелажів 19 м.
Ширина 1,8 м.
Яруси 3.
Формула: (довжина 19м.) *(ширина 1,8м.) *(яруси 3) = 102,5 м квадратні.

- Закладка компосту:
До кожного компосту надається технологічна карта щодо вимог вирощування шампіньйонів, де вказано температурний режим, вологість, строк збору урожаю.

Приблизно:
– проростання відбувається при температурі 28 градусів, відносної вологості 80-90%.
– від закладки до кінцевого збору урожаю 2 місяці. ( перший урожай через 40 днів від моменту закладки).
– Приблизно 1 т. компосту на 10м. квадратних. ( з однієї томи можна получити від 20 до 30 відсотків урожайності відносно маси компосту ).
– Кімната для зберігання продукції:
– Приміщення для зберігання шампіньйонів. ( Холодна кімната з температурою +2 градуси).

3. Економіка

1т. компосту 1600грн.
В одній тоні 50 тюків 60*40*20. (Довжина стелажа 19м.) / ( ширина 0,6м.) = 47,5 тюків.
(47,5 тюків) * (3 стелажі) * (3 яруси) = 427, 5 тюків.
Потреба приблизно (450 тюків) / (50 в 1 т.) = 9 т.
9 т. * 1600 грн. = 14 400 грн.

З однієї тони получаємо в середньому 250кг.шампінйонів.
(250кг) * (9т.) = 2 250 кг.
(шампіньйонів 2 250 кг.) * (середня ціна 21 грн.) = 47 250 грн.

Загальний приблизний прибуток (47 250грн.) – (14 400грн.) – (Транспортні затрати) – (Електрика) – (Роб. Год. ) = 40 000грн. Прибуток!
Собівартість 1 кг. вирощування становить від 6-8грн.
Собівартість 6-8 грн.
Реалізація 13 – 30 грн.

- Прибуток:
min 5 грн/кг. ( 13 – 8 );
max 22 грн/кг. ( 30 – 8 );

ДОГОРИ