Оцінка нестачі або надлишку елементів живлення

/ неділя, 28 Грудень 2014 / Опубліковано в Статті
мікроелементи

Одною з важливих проблем у агробіоценозах є нестача елементів живлення або їх розбалансованість, які відіграють основну роль в побудові тканин рослин.

Оцінку недостачі чи надлишку елементів живлення можна встановити за такими показниками:

Азот N

Роль азоту у розвитку рослини
Азот входить до складу складних сполук, з яких будується білок – основа живої матерії. Азот також входить до складу хлорофілу, що грає важливу роль у фотосинтезі рослин.

Нестача азоту

Ознаки нестачі азоту виявляються досить виразно на різних стадіях розвитку. Спільними і основними ознаками нестачі азоту в рослин є: пригноблений ріст, короткі і тонкі пагони та стебла, дрібні суцвіття, слабке облистіння рослин, слабке розгалуження, дрібні, вузькі листя, забарвлення їх блідо-зелена, хлоротичні. Пожовтіння нижніх листків буває при нестачі вологи в грунті, а також при природному старінні і відмирання листків. При нестачі азоту освітлення і пожовтіння забарвлення починається з жилок і прилеглої до них частини листової пластинки; частини листа, віддалені від жилок, можуть зберігати ще світло-зелене забарвлення. На листкові, пожовклому від нестачі азоту, як правило, не буває зелених жилок. При старінні ж листя пожовтіння їх починається з частини листової пластинки, розташованої між жилками, а жилки і тканини біля них зберігають ще зелене забарвлення. При нестачі азоту освітлення забарвлення починається з більш старих, нижніх листків, які набувають жовтий, помаранчевий і червоний відтінки. Це фарбування переходить далі і на більш молоде листя, може проявлятися і на черешках листя. Листя при недоліку азоту опадають передчасно, дозрівання рослин прискорюється.

Надлишок азоту

При надлишку азоту – листя стає темно-зеленими, великими і соковитими, цвітіння і дозрівання плодів затримується.

Фосфор Р

Роль фосфору у розвитку рослини

Фосфор є основним елементом, що забезпечує енергетичні процеси в клітинах рослин. Фосфор також входить до складу так званих нуклеопротеїдів – головної складової частини клітинного ядра.

Нестача фосфору

При недоліку фосфору – листя стає темно-зеленого кольору, набуває дещо блакитний відтінок, з’являються бурі або червоно-фіолетові плями, які поступово захоплюють весь лист. В першу чергу уражаються старі нижні листки, потім процес поширюється на всю рослину. При відмиранні тканин листа з’являються темні, іноді чорні плями. Засихаюий лист має темний, майже чорний колір, а при недостачі азоту – світлий. Ріст пагонів і коренів сильно сповільнюється, нове листя дрібне, затримується цвітіння.

Надлишок фосфору

При надлишку фосфору, що зустрічається досить рідко, у рослини порушується засвоєння заліза і цинку – на листках з’являється міжжилковий хлороз.

Калій K

Роль у розвитку рослини

Калій бере участь в азотному обміні (допомагає рослині засвоювати вуглекислоту з повітря) і гідратації протеїнів в клітинах.

Нестача калію

Ознаки нестачі зазвичай помітні бувають в середині вегетації, в період сильного росту рослин. При недоліку калію забарвлення листя блакитнувато-зелена, тьмяна, часто з бронзовим відтінком. Характерна ознака калійного голодування – світла облямівка по всій поверхні листа. Причому пожовтіння починається з верхівки листка і далі вниз між жилок до черешка, а надалі побуріння і відмирання кінчиків і країв листя (крайової «опік» листя). Розвивається бура плямистість особливо ближче до країв. Краї листя закручуються, спостерігається зморшкуватість. Жилки здаються зануреними в тканину листа. Ознаки нестачі у більшої частини рослин насамперед з’являються на більш старих нижніх листках. Стебло тонкий, рихлий, вилягає. Недолік калію викликає звичайно затримку росту, а також розвитку бутонів або зародкових суцвіть, квітки не утворюються або вони дуже дрібні. При недоліку калію, в клітинах відбувається накопичення аміаку, від чого починається відмирання тканин (листя жовтіє з країв і починають поступово опадати). Ріст рослин різко затримується. Крім того, при недоліку калію рослини легше піддаються грибковим захворюванням. Тому якщо рослина ослаблена і у неї відсутня стійкість до різних захворювань, а також до несприятливих умов навколишнього середовища, рекомендуються підгодівлі, до складу яких входять калійні з’єднання.

Надлишок калію

При надлишку калію також можна відзначити уповільнення зростання. Листя при цьому набувають більш темний відтінок, а нові листи дрібніють. Надлишок калію призводить до утрудненого засвоєнню таких елементів як кальцій, магній, цинк, бор та ін

Кальцій Ca

Роль у розвитку рослини

Бере участь у вуглеводному і азотному обміні, забезпечує проникність клітинних стінок.

Нестача кальцію

Ознаки нестачі з’являються перш за все на молодих листках. Вони бліднуть і скручуються, стають ніби гофрованими, потім відмирає. Краї листя неправильної форми, можуть виглядати обпаленими і бурого кольору. Спостерігається пошкодження і відмирання верхівкових нирок і корінців, сильна розгалуженість коренів. Недолік кальцію приводить до зниження показника рН розчину, при цьому рослина перестає засвоювати і інші елементи живлення. На тлі нестачі кальцію можна відзначити ознаки «загального голодування». До недоліку кальцію приводить надлишок таких елементів, як азот, калій і магній.

Надлишок кальцію

Надлишок кальцію призводить до порушення засвоєння відповідно тих же елементів – азоту, калію, а так само бору і заліза. Що проявляється як міжжилковий хлороз листя і поява світлих безформних плям відмираючих тканин листа.

Магній Mg

Роль у розвитку рослини

Магній входить до складу хлорофілу і бере участь у фотосинтезі рослин. Недолік магнію в першу чергу наступає на кислих грунтах

Нестача магнію

При недоліку магнію спостерігається характерна форма хлорозу – у країв листа і між жилками зелене забарвлення змінюється на жовту, червону, фіолетову. Між жилками надалі з’являються плями різного кольору внаслідок відмирання тканин. При цьому великі жилки та прилеглі до них ділянки листа залишаються зеленими. Кінчики листя і краю загинаються, в результаті чого листя куполоподібно вигинаються, краї листя зморщуються і поступово відмирають. Ознаки нестачі з’являються і поширюються від нижніх листів до верхніх. При нестачі магнію цвітіння затримується, сповільнюється ріст рослини, плоди рослини не визрівають.

Надлишок магнію

При надлишку магнію, у рослини починають відмирати корені, рослина перестає засвоювати кальцій і настають такі симптоми, які характерні при нестачі кальцію.

Сірка S

Роль у розвитку рослини

Є одним з джерел побудови протеїнів клітин. Необхідна для нормального росту і розвитку рослини.

Нестача сірки

При нестачі сірки листя стає світлими, припиняється ріст і розвиток рослини. Ознаки нестачі сірки схожі з ознаками нестачі азоту, з’являються вони перш за все на молодих рослинах, з тією лише різницею, що пожовтіння, що відбувається поступово, починається з більш молодого листя. При цьому пожовкле листя майже не опадають.

Надлишок  сірки

При надлишку сірки листя поступово жовтіє з країв і робляться шорсткими, підвертаючи всередину. Потім буріють і відмирають. Іноді листя приймають не жовтий, а бузково-бурий відтінок.

Мідь Cu

Роль у розвитку рослини

Бере участь в синтезі білків і вуглеводів, а так само в процесах фотосинтезу і дихання, підвищує стійкість рослин до грибкових захворювань.

Нестача міді

Недолік міді спостерігається при надлишку фосфору, тобто при надмірному внесенні фосфорних добрив. Також недолік міді з’являється на багатих гумусом грунтах або при надмірному внесенні гумусових добрив, так як відбувається зв’язування іонів міді гумусовими речовинами. При недоліку міді втрачається тургор листя, воно скручується, а рослина в’яне. При недоліку міді на листках з’являються білі хлорозні плями. Верхівкові листя, з яких починає виявлятися недолік міді, мають занадто великі розміри і бліде забарвлення.

Надлишок  міді

Надлишок міді також надзвичайно шкідливий для рослини. Проявляється він у тому, що рослина гальмується в розвитку, на листках з’являються бурі плями, і вони відмирають. Починається процес з нижніх більш старих листів.

Цинк Zn

Роль у розвитку рослини

Входить до складу ряду ферментів, які беруть участь в окислювально-відновних реакціях рослини. Бере участь у фосфорному, вуглеводному, білковому обміні.

Нестача цинку

Симптоми нестачі цинку розвиваються на всій рослині або локалізовані на старіших нижніх листках. Спочатку на листках нижніх і середніх ярусів, а потім і на всіх листках рослини, з’являються розкидані плями сіро-бурого і бронзового кольору. Тканина таких ділянок як би провалюється і потім відмирає. Молоде листя ненормально дрібні і покриті жовтими цятками або ж рівномірно хлорозні, беруть злегка вертикальне положення, краї листя можуть закручуватися догори. Різко порушується ріст міжвузлів, утворюються низькорослі рослини, а листя маленькі і товсті. Плями з’являються також на стержнях листя і на стеблах. Коренева система слаборозвинена і буріє. Стебла тонкі, дерев’янисті.

Надлишок  цинку

Признаки повышенного содержания цинка – водянистые прозрачные пятна на нижних листьях растений вдоль главной жилки. Пластинка листа с выростами неправильной формы становится неровной; через некоторое время наступает некроз тканей и листья опадают.

Бор B

Роль у розвитку рослини

Бор бере участь в утворенні структури клітинних стінок і синтезі нуклеїнових кислот, прискорює ряд життєво важливих процесів в рослинах. Бор необхідний рослинам для нормальної життєдіяльності точок росту, тобто наймолодших частин рослини.

Нестача бору

Нестача бору призводить до того, що в тканинах рослин накопичуються токсичні речовини (хінони), що викликають отруєння рослини. Молоді верхівкові листя спочатку втрачають нормальну забарвлення у свого викривленого підстави. Верхівка може ще протягом деякого часу залишатися зеленою. Зазвичай уражені тканини швидко розпадаються, і якщо зростання листа до його повної загибелі триває далі, то останній стає викривленим або скрученим. Верхні листки відрізняються нездорової світло-зеленим забарвленням і закручуються від верхівки до основи. Головні жилки уражених листя набувають коричневого або чорного забарвлення і при згинанні аркуша легко ламаються. Рослина погано цвіте, квіти обпадають або цвітіння не наступає зовсім. Дефіцит бору посилюється при надмірному внесенні азотних добрив і вапна.

Надлишок  бору

Надлишок бору навпаки починається зі старих нижніх листків. При цьому на листках з’являються дрібні бурі плями, поступово збільшуючись і приводячи до відмирання тканин листа.

Залізо Fe

Роль у розвитку рослини

Бере участь в утворенні хлорофілу і білків.

Нестача заліза

Оскільки ступінь розчинності заліза засвоюваного корінням рослин безпосередньо залежить від кислотності грунту, то кількість легкозасвоюваного заліза більше на грунтах з кислою реакцією рН. Отже, недолік заліза швидше утворюється на лужних грунтах. При нестачі заліза спостерігається рівномірний хлороз між жилками листа. Забарвлення верхнього листя стає блідо-зеленого і жовтого, між жилками з’являються білі смужки, і весь лист згодом може стати білим. Виявлятися це буде не так як при недоліку магнію, коли пожовтіння відбувається уздовж жилок, а жовті плями утворюються спочатку між жилками, а потім і по всій поверхні листа. Хлороз листя починається з молодого листя і потім розповсюджується на старе листя, охоплюючи всю рослину.

Надлишок  заліза

Надлишок заліза трапляється досить рідко, при цьому припиняється ріст кореневої системи і всього рослини. Листя при цьому беруть більш темний відтінок. Якщо ж в силу якихось причин надлишок заліза виявився дуже сильним, то листя починає відмирати і обсипатися без всяких видимих змін. При надлишку заліза утрудняється засвоєння фосфору і марганцю, тому можуть виявлятися і ознаки недоліку цих елементів.

Марганець Mn

Роль у розвитку рослини

Бере участь в окислювально-відновних процесах, таких як фотосинтез, дихання, в засвоєнні азоту, синтезі аскорбінової кислоти. За його участю відбувається окислення окисної форм заліза, що усуває його токсичність.

Нестача марнанцю

Недолік марганцю виявляється в першу чергу на грунтах з підвищеним вмістом кальцію, це, як правило старі, лужні грунту, особливо якщо при поливі використовувалася жорстка вода. При нестачі марганцю спостерігається хлороз між жилками листа – на верхньому листі між жилками з’являється жовтувато-зелена або жовтувато-сіре забарвлення, жилки залишаються зеленими, що надає листу строкатий вигляд. Надалі ділянки хлорозних тканин відмирають, при цьому з’являються плями різної форми і забарвлення. Ознаки нестачі з’являються перш за все на молодих листках і в першу чергу у підстави листя, а не на кінчиках, як при недоліку калію. При нестачі марганцю рослини мало облистяні.

Надлишок марнанцю

Надлишок марганцю, на відміну від його нестачі проявляється частіше на кислих грунтах. В результаті надлишку марганцю в клітинах рослин зменшується вміст хлорофілу, тому при цьому симптоми будуть такі ж, як і при недоліку магнію, тобто починається міжжилковий хлороз, в першу чергу з старого листя, з’являються бурі некрозні плями. Листя зморщуються і облітає.

Молібден Mo

Роль у розвитку рослини

Входить до складу ферментів і бере участь в азотному і фосфорному обміні.

Нестача молібдена

Недолік молібдену виявляється в першу чергу на кислих грунтах. Так як при недоліку молібдену знижується вміст хлорофілу в тканинах, то на листках з’являються жовті плями, між жилками або по краю листа. Симптоми проявляються спочатку на старих листках. З’являється ясно виражена крапчастість; жилки листя залишаються світло-зеленими. Знову розвиваються листя спочатку зелені, але в міру росту стають крапчастим. Краї листя закручуються і сохнуть. У квітучих рослин утворюються квітки потворних форм.

Надлишок молібдена

Надлишок молібдену призводить до порушення засвоюваності міді, з відповідними ознаками нестачі цього елемента.

 

Візуальні ознаки нестачі елементів

Ознаки нестачі азоту, фосфору, молібдену, калія, магнію і цинку з’являються головним чином на старих листках або по всій рослині – змінюється загальний вигляд рослини.

Ознаки нестачі азоту, фосфору і молібдену поширені по всій рослині, забарвлення листя змінюється від жовтого до темно-зеленою, на старих листках переходить в жовту або в фіолетове.

Ознаки нестачі калію, магнію та цинку переважно локалізовані, хлороз може супроводжуватися на старих листках некрозом.

Ознаки нестачі заліза, марганцю, міді, сірки, кальцію і бору з’являються головним чином на молодих листках, точці росту, локалізовані, точка росту може відмирати.

При нестачі заліза, марганцю, міді і сірки хлороз може супроводжуватися некрозом, забарвлення жилок від блідо-зеленого до темно-зеленою.

При нестачі кальцію і бору точка росту відмирає, листя хлорозне, деформоване.

 

Рішення недостачі та надлишку елементів живлення

Отже, у випадку виявлення недостачі елементів живлення основним способом поповнити їх нестачу швидко це провести позакореневі підживлення, а для подальшого потрібно внести їх в грунт. Адже завдяки позакореневим підживленням вони швидко надійдуть в рослину, але щоб в подальшому вирівняти нестачу елемента треба його внести в грунт звідки рослина зможе самостійно його споживати.

Крім того забезпечення деякими елементами живлення можна досягти внесенням в грунт препаратів мікробіологічних організмів, що здатні їх синтезувати з навколишнього середовища і переводити в доступну форму для рослин.

Проте надлишок елементів живлення особливо важких металів є важливою проблемою, яку важко вирішити, одним з можливих шляхів є застосування стимуляторів росту по типу «Вимпіл», який містить два поліетиленоксиди і бруштиново-гуматний комплекс, який в дослідженнях з надлишком нітратів у грунті сприяв меншому їх накопиченню в рослинах кавунів.

 

Правила розрахунку потреби основних елементів живлення під запланований урожай

При розрахунку потреби в елементах живлення під запланований урожай враховують винос в більшості випадків основних елементів живлення з 1 ц основної і відповідної кількості побічної продукції культурою (табл. 1.)

Таблиця 1.
Винос елементів живлення основних сільськогосподарських культур з 1 ц основної і відповідної кількості побічної продукції (в)
Культура Азот (N) Фосфор (P) Калій (K)
Озима пшениця 3,0-3,7 0,9-1,3 1,8-2,7
Яра пшениця 3,5-4,5 0,8-1,2 1,7-2,7
Ярий ячмінь 2,0-0,3 0,8-1,2 1,7-2,7
Кукурудза 2,4-3,2 1,0-1,4 2,5-3,5
Соя 6,5-7,5 1,3-1,7 1,8-2,2
Горох 3,5-5,5 1,2-1,7 2,5-3,5
Буряк цукровий 0,5-0,7 0,1-0,2 0,6-0,8
Озимий ріпак 4,6-6,5 2,2-4,0 5,0-8,0
Соняшник 5,0-7,0 2,5-2,8 1,2-1,6

Для цього спочатку розраховують масу розрахункового шару ґрунту, вираховуючи глибину орного шару (h), площу 1 га (S=10000 м2) та об’ємну масу метра кубічного ґрунту (ν).

1

Знаючи з результатів агрохімічного аналізу грунту, скільки міститься міліграмів елементу живлення на 100 г грунту (г), знаходимо його кiлькiсть (Г) в розрахунковому шарі грунту (М) за формулою:

2

Коефiцiєнт використання того чи іншого елементу з ґрунту (Кг) показує ту його частину, яка надходить у рослину впродовж вегетації, відносно загальних запасів рухомої форми елементу в орному (розрахунковому) шарi грунту. Коефiцiєнт використання рухомих форм поживних речовин з грунту змінюється під впливом таких чинників, як родючість ґрунту, його кислотність, погоднi умови, модель технології тощо. Це ускладнює їх застосування для визначення програмованих норм добрив. Тому користуються орієнтовними коефiцiєнтами використання поживних речовин з грунту (табл. 2)

Таблиця 2.
Коефіцієнти використання елементів живлення основних сільськогосподарських культур з грунту (Кг)
Культура Азот (N) Фосфор (P) Калій (K)
Озима пшениця 0,20-0,35 0,05-0,15 0,08-0,20
Ярий ячмінь 0,15-0,35 0,05-0,09 0,06-0,10
Кукурудза  0,24-0,35 0,08-0,18  0,08-0,28
Соя 0,30-0,45 0,09-0,14 0,06-0,12
Горох 0,35-0,39 0,08-0,09 0,10-0,15
Буряк цукровий 0,27-0,33 0,08-0,10 0,30-0,33
Озимий ріпак 0,25-0,35 0,06-0,10 0,08-0,35
Соняшник 0,32-0,38 0,12-0,23 0,08-0,24

 Знаючи вміст елементів живлення в грунті, коефіцієнт використання їх з грунту та необхідну їх кількість для формування 1 ц основної та побічної продукції (в), можна розрахувати максимально можливий урожай культур від природної родючості грунту за формулою:

3

При цьому завше потрібно пам’ятати принцип, що лімітуючим виступає той елемент живлення, завдяки якому отримується найменший урожай.

Крім того сільськогосподарські культури не здатні в повній мірі засвоїти елементи живлення, внесенні з добривами, тому користуються відносними коефiцiєнтами використання поживних речовин з мінеральних добрив, які залежать від біологічних особливостей культури, фізико-хімічного стану грунту, кліматичних факторів, діяльності мікрофлори та ін. (табл. 3) 

Культура Азот (N) Фосфор (P) Калій (K)
Таблиця 3.
Коефіцієнти використання елементів живлення основних сільськогосподарських культур з мінеральних добрив (Км).
Озима пшениця 0,55-0,85 0,15-0,45 0,55-0,95
Ярий ячмінь 0,60-0,75 0,20-0,40 0,6-0,7
Кукурудза 0,65-0,85 0,25-0,45 0,75-0,95
Соя 0,50-0,75 0,25-0,40 0,65-0,85
Горох 0,50-0,75 0,25-0,40 0,65-0,85
Буряк цукровий 0,65-0,90 0,30-0,45 0,80-0,90
Озимий ріпак 0,55-0,85 0,25-0,40 0,80-0,90
Соняшник 0,55-0,75 0,25-0,35 0,80-0,95

Враховуючи ці фактори, формула для визначення потреби того чи іншого елементу мінерального живлення буде мати наступний вигляд:

4

Приклад

Проведемо розрахунок максимально можливого урожаю, що можна отримати залежно від природної родючості грунту та скільки потрібно довнести добрив для одержання 60 ц/га зерна озимої пшениці, коли в грунті міститься 15,3 мг на 100 гр грунту легкогідролізованого азоту, 11,9 мг на 100 гр грунту рухомого фосфору і 13,3 мг на 100 гр грунту рухомого калію, при обємній масі грунту 1,25 т/м3. Глибину орного шару беремо 25 см.

Масу розрахункового шару ґрунту вираховуємо, виходячи з глибини орного шару (h=25 см), площі 1 га (10000 м2) та об’ємної маси метра кубічного ґрунту (ν=1,2 т/м3).

Звідси за формулою 1:

5

Знаючи, що в 100 г грунту 15,3 мг легкогідролізованого азоту, 11,9 мг і 13,3 мг рухомого фосфору і калію, заходимо їх кiлькiсть (М) в 3000 т/га за формулою 2:

6

Враховуючи мінімальні і максимальні показники виносу елементів живлення та коефіцієнтів їх використання  з грунту, розраховують можливий урожай за формулою 3:

Так, по азоту отримуємо:

7

По фосфору:

8

По калію:

9

Враховуючи те, що розбіг досить великий, можемо для зручності користуватись середніми значеннями по кожному елементу живлення (табл. 4). При цьому треба пам’ятати про те, що лімітуючим виступає той елемент, за рахунок якого в середньому формується найменша урожайність.

 

Елементи Обємна маса, т/м3 Глибина розрахунку шару грунту, см Вміст в грунті, мг/100 г грунту Вміст в розрахун-ковому шарі грунту, кг/га Винос елементів з 1 ц основної і відповідної кількості побічної продукції, кг Коефіцієнт використання елементів живлення з грунту Урожай. ц/га
min max min max min max сер
Позначення v h г Г в Кг У
Таблиця 4.
Розрахунок можливого урожаю за вмістом елементамів живлення в грунті
N 1,25 25 15,3 478 2,8 3,7 0,20 0,35 34,2 45,2 39,7
P 1,25 25 11,9 372 0,9 1,3 0,05 0,15 20,7 42,9 31,8
K 1,25 25 13,3 416 1,8 2,7 0,08 0,20 18,5 30,8 24,6

 

Показники Позначення Елементи живлення  
P K
Таблиця 5.
Розрахунок в потребі елементів живлення під запланований урожай
Програмований урожай, ц/га     У   60 60 60
Винос елементів живлення на 1 ц  зерна, кг  min в   2,8 0,9 1,8
max  3,7 1,3 2,7
Вміст елементів живлення в грунті за результатами аналізів, мг на 100 г    г 15,3 11,9 13,3
Обємна маса грунту, т/м3    v 1,25 1,25 1,25
Розрахунковий шар грунту, см    h 25 25 25
Вміст елементів живлення в розрахунковому шарі, кг    Г 478 372 416
Коефіцієнт використання поживних речовин з грунту  min Кг  0,20 0,05 0,08
max 0,35 0,15 0,20
Коефіцієнт використання поживних речовин з мінеральних добрив  min Км  0,50 0,20 0,55
max 0,80 0,45 0,85
Потрібно довнести елементів живлення, кг   min Д   68 49 93
max 145 177 136
середнє 107 113 114

 Отже, дані розрахунки дають нам уявлення проте, що лімітуючим елементом виступає калій і в реальних умовах при захисті рослин від бур’янів, шкідників та хвороб, створенні достатньо оптимальних умов росту і розвитку культури ми отримаємо в середньому 24,6 т/га зерна озимої пшениці за рахунок природної родючості грунту. При цьому під дією не контрольованих кліматичних факторів, дотримання параметрів виконання технологічних операцій, які впливають на діяльність мікрофлори грунту та стан рослин, урожай може коливатись від 18,5 т/га до 30,8 т/га.

Для розрахунку потреби в добривах під запланований урожай коефіцієнт використання рослинами елементів живлення з мінеральних добрив і користуючись формулою 4 отримаємо по азоту:

10

По фосфору:

11

По калію:

12

При цьому для визначення мінімальної дози лементу використовуємо максимальні показники виносу і коефіцієнти використання з грунту та добрив, а для максимальної мінімальні показники виносу та коефіцієнти використання з грунту і добрив.

Потів встановлюємо середню дозу елементів живлення на 1 га для отримання запланованого урожаю. В нашому випадку (табл. 5) потрібно довнести в середньому діючої речовини азоту 107 кг/га, фосфору – 113 кг/га і калію – 114 кг/га. При цьому потрібно пам’ятати, що фосфорно-калійні добрива вносяться під основний обробіток, а азот потрібно розбити по основних критичних періодах росту. В даному випадку для озимої пшениці можна 40 – 47 кг/га в д.р. внести в фазу кущення і по 30 кг/га в д.р. в фази виходу в трубку і колосіння, або в два етапи 50-60 кг в фазу кущення і 50 кг/га д.р. в фазу виходу в трудку до колосіння.

ДОГОРИ